Úvod › Vše o vodě › Pitná voda › Vlastnosti vody › Tvrdost vody
Pod pojmem tvrdost vody obecně rozumíme koncentraci všech rozpuštěných vícemocných kationtů kovů alkalických zemin, v podstatě se jedná o sumu vápníku a hořčíku. Základní jednotkou tvrdosti vody je mmol/l (milimoly v litru).
Tvrdost vody v regionu působnosti RAVOS, s.r.o. se dá řadit do kategorie středně tvrdá voda. Je to dáno tím, že zhruba 70 % pitné vody pochází ze čtvrtohorních usazenin jímané v lokalitě "prameniště Rakovnický potok".
Přepočty tvrdosti vody
Základní jednotkou tvrdosti vody je mmol/l (milimoly v litru). Existuje však i několik dalších jednotek, od kterých se dnes již upouští: německé, francouzské, anglické stupně). Převody mezi jednotlivými jednotkami uvádí následující tabulka:
1 mmol/l = 5,6o dH | 1o dH = 0,18 mmol/l |
1 mmol/l = 10o dF | 1o F = 0,1 mmol/l |
1o dH = 1,7o F | 1o F = 0,56o dH |
1o dH = německý stupeň
1o F = francouzský stupeň
Meze tvrdosti vody
Pitná voda |
mmol/l | odH | oF |
velmi tvrdá | > 3,76 | > 21,01 | > 37,51 |
tvrdá | 2,51 - 3,75 | 14,01 - 21 | 25,01 - 37,5 |
středně tvrdá | 1,26 - 2,5 | 7,01 - 14 | 12,51 - 25 |
měkká | 0,7 - 1,25 | 3,9 - 7 | 7 - 12,5 |
velmi měkká | < 0,5 | < 2,8 | < 5 |
Optimální tvrdost vody ze zdravotního hlediska
Pro tvrdost vody legislativa neuvádí závazný limit, pouze doporučenou hodnotu 2,0-3,5 mmol/l. Znamená to že překročení těchto hodnot nezpůsobuje žádné riziko pro zákazníka. Ze zdravotního hlediska dáváme přednost spíše vodě tvrdší. Vápník, který tvoří hlavní složku tvrdosti, nemá v žádném případě negativní vliv na naše zdraví. Naopak, pro zdravý růst nebo k ochraně před odvápněním, se doporučuje pít vodu s obsahem minerálních solí, jako jsou vápník nebo hořčík. Voda z vodovodu je tedy nejjednodušším každodenním zdrojem vápníku pro náš organismus. Neexistuje žádný určitý důkaz, že by zvýšená tvrdost u pitné vody byla příčinou nepříznivých zdravotních účinků na člověka.
Senzorické vlatsnosti tvrdší vody
Vyšší tvrdost může zhoršovat senzorické vlastnosti pitné vody např. tvorba povlaku na hladině kávy nebo čaje. Jednoduchým návodem, jak předejít tvorbě nežádoucího povlaku na hladině čaje u tvrdé vody, je mírné okyselení vody – buď několika kapkami citrónu nebo chuťově neutrální kyselinou askorbovou (vitamin C) či kyselinou citrónovou (1 špetka na 1 litr vody), které lze běžně zakoupit v lékárně.
Zákaznická linka
nebo
Žádost o existenci inženýrských sítí