Úvod Vše o vodě Pitná voda Vlastnosti vody Chlor ve vodě

Chlor ve vodě

Chlór zabraňuje množení zárodků bakterií ve vodovodních sítích. Působí jako potravní konzervační prostředek a zaručuje uchování kvality vody dodávané spotřebitelům z hlediska zdravotní nezávadnosti.

Voda je distribuována ve výborné bakteriologické kvalitě a obsahuje pouze prvky nezbytné pro Vaše zdraví, zejména soli a minerály. Aby tato kvalita byla zachována až k Vašemu vodovodnímu kohoutku a aby bylo zabráněno jakémukoli nebezpečí náhodné sekundární kontaminace, je nezbytné do pitné vody přidat chlór.Plynný chlór nebo sloučenina obsahující chlór ( např. NaClO) se přidává ve velmi malých dávkách, a to na výstupu z jímacího území, vodojemu nebo z úpravny vody. Chlorování je v některých případech vhodné provádět i druhotně v síti, neboť v průběhu distribuce vody dochází ke spotřebování "vyprchání" chlorových látek tím, že reagují s dalšími složkami obsaženými ve vodě, a provozovatel je povinen zajistit dodávku pitné vody bez nežádoucích mikroorganismů u všech koncových odběratelů.

Jak zmírnit vliv chlóru na chuť a aroma pitné vody ?

V závislosti na místě v síti má voda slabší či silnější aroma chlóru. Odstranit jej můžete následujícími způsoby:

  • před konzumací nechte vodu několik minut „odstát“
  • před konzumací přidejte do vody pár kostek ledu nebo několik kapek citrónu
  • uchovávejte vodu v chladničce v uzavřených skleněných láhvích (po dobu max. 24 h)
  • vodu můžete také před konzumací krátce převařit

Zákaznická linka

840 111 116

nebo

 

601 278 278

Žádost o existenci inženýrských sítí

Potřebujete zjistit, zda na vašem pozemku jsou vodovodní a kanalizační sítě? Pak vyplňte žádost

a informace vám bude zaslána.